Zombie escape

Idag åkte vi till Stråssa gruva och tog en glass i solskenet. När vi satt där och njöt av sommaren kom det en snubbe och sa att vi skulle följa med honom. Han lät angelägen. Snälla och nyfikna som vi är gjorde vi som han sa. Han tog med oss upp i en till synes utdömd kontorsbyggnad, gav oss ficklampor och vapen, knuffade oss genom en dörr och sa ”Se upp för zombierna”.

Nu gick det inte till exakt på det sättet, men vi låtsas som det.

wpid-dsc_0580.jpgStråssa gruva är, för de som inte vet om det, ett ställe där Batalj har sitt evenemang Zombie escape. Det innebär att de har byggt om ett kontorskomplex och en gruvbyggnad till en zombiehinderbarna. Med zombiehinderbana menar jag inte att det är en hinderbana för zombies utan med zombies som alla är ute efter att ta ditt liv och i liv menar jag det plastband som representerar ditt liv. Detta fick jag i fyrtioårspresent av min man i februari, vi drog ut på det ända tills dagen innan biljetten gick ut. Inte av skräck utan på grund av fulla kalendrar. Vi var fem tappra själar som åkte dit tillsammans, två av oss är socialarbetare som värnar om människors väl och ve. Vi hade mjuka vapen att slåss med och fick till oss att vi inte fick slå mot huvud eller skrev och vi fick inte använda andra tillhyggen heller. Vi fick inte slå för hårt heller, vilket kan vara lite svårt att reglera när man agerar i panik. Därför kunde man ofta höra ”Dö, zombie, dö!” medan vi upprepade gånger slog på dem för att sedan höra ”Gick det bra?” när de väl föll ihop.

wpid-mms_20150815_184304.jpgZombisarna var riktigt snyggt målade, banan var skitsnyggt gjord med helt fantastiska scenerier där man inte visste om det kunde hoppa fram någon när som helst. Det största problemet vi upplevde var att det var för många människor i huset samtidigt. Vi fick vänta länge på de framför som vi kom ikapp och de bakom oss kom ikapp eftersom vi var tvungna att vänta. Det gjorde att vi hörde vad som skulle hända, vi hörde andra människor som pratade vilket tog bort själva effekten och statisterna hann inte alltid förbereda sig för nästa grupp. Trots att det tog bort mycket av effekten och gjorde att jag inte var lika rädd som jag trodde jag skulle bli, så hade jag ändå en puls och en adrenalinprocent hög nog att däcka mig när jag väl kom hem.

wpid-mms_20150815_184250.jpgJag kan meddela att vi alla överlevde och fick med oss vaccinet som vi skulle, men det var nära några gånger. Maken gick längst bak och hörde plötsligt hur vi blev förföljda av en zombie. Han ropade då till oss andra och meddelade att det var en zombie och han var helt obeväpnad. Vi andra gick bara, var vad han upplevde. jag gick nästan längst fram så jag kände att jag ville hålla koll framåt så jag ville inte vända mig om. Den som gick precis framför maken hade en rejäl skiftnyckel som hon, enligt maken, inte använde. Så han vred den helt enkelt ur hennes händer och gick lös på zombien. Denna händelse fick vi höra ett antal gånger från hon resten av promenaden och även efteråt några gånger. Första zombien kom emot mig och tog i mig med varma händer, vilket förtog lite av inlevelsen. Jag slog och jag slog och jag slog tills det kändes som om han aldrig skulle då. Då sa jag rakt ut: ”Hur många gånger ska man slå på en zombie innan den dör?” varpå den föll till marken och dog. När vi kommit en bit bort började den dock väsande följa efter oss vilket höjde adrenalinet hos de som gick längst bak.

wpid-mms_20150815_184310.jpgJag gick näst längst fram, vilket jag tyckte var en riktigt bra position. Den som gick först hade ficklampa och jag hade träklubba. Även om vapen är makt är ficklampan också makt. Om jag skulle tagit den fanns det dock risk att jag skulle hamna först, därför valde jag bort den. Jag var däremot noga med att meddela den som gick först vart hon skulle lysa. Till exempel, när någon längst bak i ledet, som också hade ficklampa, började ropa att det var en zombie på ingående, var jag noga med att tala om med ganska hög röst, att hon som gick första skulle fortsätta lysa framåt för det kunde ju faktiskt komma zombies där med. Jag kunde även uppmana, med barsk röst, att hon skulle lysa bakom dörrar och i skrymslen som jag tyckte såg allt för misstänksamma ut. Nej, jag erkänner, jag var inte en bra chef, jag var en tyrannisk boss, men det måste man vara när man blir attackerad av zombies.

Vid ett tillfälle kom det ut en zombie från ett skrymsle, mellan mig och hon med lampan. Jag var ju den med vapen och jag tror hon var ute efter mig. Någon, jag gissar zombien, tog ett rejält tag i min klubba så jag inte kunde slå och började närgånget att gå på mig. Jag kämpade så klart emot och vi snubblade på varandra så vi föll i en liten hög på golvet. De andra slog på henne med sina vapen och hon släppte min klubba och låg kvar. Jag kollade så hon mådde bra, ni vet ”Gick det bra”, innan jag sprang vidare, som den socialarbetare jag är. Blodiga blev vi helt klart eftersom alla zombisarna som tog i oss var blodiga men även eftersom de gnidigt in alla räcken i trapporna med blod också.

Tips: Något wpid-img_20150815_164407.jpgman kan roa sig med när man är tvungen att stå och vänta med flera andra grupper, är att ställa sig precis på andra sidan av en dörr och låta som en zombie så att de som står närmast får lite panik. Man kan börja låta som en zombie lite random i sin egen grupp också bara för att hålla alla alerta inför de riktiga zombisarna. Viktigast av allt; om man blir rädd för att det händer något bakom dig, spring inte iväg i panik själv. Detta var något jag fick hindra en av våra deltagare från några gånger. Hon var tacksam efteråt, men tyckte det var lite jobbigt när hon inte fick springa ifrån faran, rätt in i en annan fara, fast helt ensam.

Vi avslutade det hela med en härlig middag på en idyllisk lite krog, Värdshuset älgen. Och nu kollar på på Shaun of the dead, för att följa ett visst tema.

För de som gillar att bli lite skrämda, som har en förkärlek till blod och skräck, rekommenderar jag den här upplevelsen till hundra procent. Räddharar bör hålla sig utanför.

 

 

.

Posted in Uncategorized.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.