Thor

Jag har under kort tid sett filmerna Thor och Thor: The dark world.

Man kan läsa följande om filmerna på IMDb:

The warrior Thor (Hemsworth) is cast out of the fantastic realm of Asgard by his father Odin (Hopkins) for his arrogance and sent to Earth to live among humans. Falling in love with scientist Jane Foster (Portman) teaches Thor much-needed lessons, and his new-found strength comes into play as a villain from his homeland sends dark forces toward Earth.

 

och

 

When Dr Jane Foster gets cursed with a powerful object, Thor must protect it before an army and its ruthless leader try to get their hands on it to take over the remains of Earth.

 

 

 

Första filmen börjar i Asgård där Tor och hans bror Loke suktar efter att få ta över tronen efter sin far Oden. Tor tar det hela lite för långt, gör sin far vred och blir utkastad ur Asgård, utan krafter, för att leva på jorden. Där träffar han på den söta vetenskapskvinnan Jane, hennes knasiga assistent och hennes far från Norden. Fadern slår i gamla nordiska skrifter som får honom att dra slutsatsen om vem Tor egentligen är, för det här med asagudar ligger inte så nära till hands för den där mannen från Norden.

I andra filmen dök det upp en del frågetecken som jag inte riktigt kan ta upp här, för då spoilar jag första filmen. Vi kan säga som så att det var vissa som dök upp som liksom, enligt slutet på första filmen, inte borde finnas kvar. Jane hade en hel del att säga till vår kära Tor, om saker som vi satt med fundersamma miner om.
Vi förstod bättre efter att ha sett första Avengersfilmen, där Tor har en stor roll och där många saker följer upp första Torfilmen. Därför rekommenderar jag alla att se första Tor, sedan Avengers och sedan andra Torfilmen, för att få ett bra flyt.

Vad tyckte jag om filmerna?
Förutom det att Tor, eller Thor, som han heter på engelska, har blont hår istället för rött och har ett mycket välansat skägg istället för det långa ruggiga som han borde ha och att han dessutom bär kläder som mer påminner om romarrustning än vikingakläder, så gillar jag honom. Jag menar, en välansad snubbe är ju trevligare för ögat, även om det inte riktigt är så historiskt korrekt, eller hur man nu ska uttrycka det.
Jag gillar storyn i både första och andra filmen. Det är action, det är en plotline som är lätt att följa och bli engagerad i och det är inte för läskigt eller blodigt, i alla fall inte i första, så även min fredsälskande dotter kunde se den, alltså den första. Den andra är lite blodigare, men fortfarande mycket bra.
Det finns så klart en hel del som jag, som svensk med stor kärlek till vår gamla härliga, blodiga, våldsamma och krigiska kulturarv, har invändningar mot.
Eftersom vi svenskar får älta våra gamla hedniska gudar i mellanstadiet, min dotter gör det i detta nu, så skulle man inte behöva slå i böcker för att se likheten mellan en man som kallar sig Tor, säger sig vara gudomlig och som letar efter en hammare med Tor, vikingaguden. Man kanske tror att han är vansinnig, men man behöver inte slå i böcker.
Jag kan förstå att man vill ha någon slags romans och härlig gnistrande åtrå i en film och att man därför helt enkelt skiljer två gifta personer och gör den ena till en svartsjuk trånande kvinna, för att låta mannen ligga runt lite, men det smärtar lite i mig. Alltså, Tor är inte singel, han är gift, med Siv, som är hemmets gudinna. Hon sköter alltså om hemmet och deras gemensamma barn. Visst hade han några barn på bygden, några jättebarn till och med, men jag får bara en känsla av att han skötte det lite snyggare än att flirta och hångla hej vilt, mitt framför sin fru. Att hon blir svartsjuk förvånar mig inte.
Vad som däremot förvånar mig är att hon var där. Hon var ingen slagskämpe, hon var hemmets gudinna, som jag just påtalat, hon var alltså hemma. Vem jag däremot saknar i slaget är Freja, eller Vanadis, som hennes valkyriska namn är. Hon är alltså en stridare, en av de främsta bland valkyriorna, de kvinnliga krigarna från vikingatiden, som hämtade hälften av de stupade vid varje slag. Jag och en vän skämtade om att i en stridsscen, om de hade valt att ha med Freja, skulle himlen öppnat sig, Freja skulle visat sig, vänt sig om till sin här och sagt ”det räcker med främsta ledet, ni andra kan åka hem och vila”. Det får mig även att fundera över könsändringen på Thor som Marvel gått ut med att de ska göra. Varför ska man byta kön på honom, åter igen, varför inte ta in Freja istället (märks det att hon är lite av min favorit?).
Sedan har vi hela det här med Tor och Loke som bröder, Tor hade en del bröder, men Loke var väl inte någon av dem? Hans bröder var Balder, Vidar, Höder och kanske även Tyr, men Loke var han bara polare med. Ni vet den där polaren som föräldrarna varnar en för eftersom han inte riktigt går att lita på.
Allt det jag tagit upp här hade författarna kunnat hitta efter fem minuters research.

Men, som sagt, om jag ska släppa hur dåliga de varit på sin efterforskning, om jag ska släppa att det bara hade varit att googla lite för en mer korrekt bakgrund, om jag släpper det, så, släppt, borta, poff, då kan jag säga att det är bra och roliga filmer som absolut är sevärda. Jag gillade dem och kommer se dem igen. Det går ju inte att komma ifrån att den där blonda biffen i sina romarkläder är en riktig läckerbit, även om han skulle göra sig fantastiskt mycket bättre som Ragnvald än Tor. Vad tror ni? Han verkar ju inte ha något emot att spela en nordisk gud, så han kanske nappar på en till.

Eftersom boken ännu inte är ute så kanske det inte är så självklart för alla hur passande den här bilden är, men se det som en teaser inför nästa bok – det här är Ragnvald för mig.

Alla bilder tillhör Marvel och är bara lånade till detta inlägg.

Posted in Uncategorized.

2 Comments

  1. Man bör nog överhuvudtaget se Marvel-filmerna i den ordning de kom på bio och inte efter karaktär för då hamnar man vilse i berättarlinjen. Har jag märkt. 😀

  2. Och nu när jag läst hela inlägget vill jag bara påpeka att filmens Thor är gjord med serien Thor som källmaterial, och den är ju gjord av en amerikan som tyckte han kunde göra vad f-n han ville med den nordiska mytologin. Därav så många FELFELFEL som vi som känner till mytologin kan sitta och himla med ögonen åt. Så röstar de ju på Trump också – fåntrattarna till amerikaner.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.