Teater och skrivande går hand i hand

I går var jag åter på teaterkursen. Vi använde våra masker för att skapa karaktärer. Vi stod framför spegeln och hittade ett kroppsspråk och en röst till masken. Sedan körde vi lite lekar där vi skulle vara ledsna, arga och liknande med maskerna och visa känslorna så som karaktären skulle göra.

Efter det fick vi göra korta improvisationsövningar där vi spelade en kort scen i en affär. Allt med maskernas karaktärer så klart. Det var härligt att se olika karaktärers kroppsspråk, som två fåglar som verkligen hade anammat fåglars sätt att röra på sig. Ryckigt, med huvudet på sned, putade rumpa och plötsliga flaxningar.

Efter det spelade vi två pjäser helt utan motstånd och sedan fick publiken göra om den andres pjäs och sätta så många motstånd som möjligt. Efteråt gick läraren igenom allt vi gjort och diskuterade uppbyggnaden av en historia, vilket var det vi gjort hela kvällen.

För mig var det väldigt frigörande att syssla praktiskt berättande. Jag höll på med teater mycket tidigare och min favoritsysselsättning har alltid varit just improvisation. I går slog det mig varför. Det är ju precis det jag gör när jag skriver, jag improviserar fram en historia på papper. Skillnaden är att när jag skriver den så sitter jag still och använder bara hjärnan. I går använde jag hela kroppen, varenda känsloregister och alla sinnen för att göra det jag brukar göra när jag författar mina böcker.

Inte nog med att det var frigörande för mig i min egen process, det är även något jag tänker är perfekt att använda sig av när man jobbar med skrivande.  Varför inte sammanföra just teater och skrivande, improvisation i både skrivande och teater på samma gång.  Framförallt ser jag det som ett perfekt sätt att arbeta med barn och ungdomar för att öka intresset för berättandet.

Nu ska jag bara sätta mig vid skissbordet och jobba vidare på mina idéer och tankar.

Posted in Uncategorized.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.