Sexscener

”Sexscener är svåra att skriva”, hör man väldigt ofta. Varför är det så svårt att skriva dem? Det är ju något helt naturligt och något som många gör regelbundet. Kanske är det för att man tycker att det är något av det mest intima vi gör, något man inte vill dela med sig av. Den första frågan tycker jag ska vara, innan man skriver en sexscen – vad kommer den här scenen att tillföra historien? Är det så att du skriver en erotisk bok kommer sexscenerna att vara många och att vara det som driver läsandet. Då hänger mycket på att sexscenerna ska vara eggande, heta och just erotiska. Då är det även viktigt att scenerna blir just erotiska och gärna detaljerade så att läsarna känner lusten medan de läser. Om boken inte är erotisk, om boken har något helt annat i fokus, kan frågan vara om man alls måste följa med in i sovrummet. I Twilight beskrivs  sexscenen mycket bra på en rad ”Why are there feathers?”, tanken som går genom Bellas huvud dagen efter. Tji för dem som förväntat sig hett ångande sex beskrivet i detalj, men tillräckligt för att man ska förstå att det hände, att det var mycket våldsamt och att hon var alltför engagerad för att inse vad som hände omkring henne medan hon hade det.

När man pratar om sexscener har jag märkt att de flesta tänker på just erotik, men i mina ögon kan man berätta mycket annat genom att låta karaktärerna få till det i sänghalmen. Det viktiga är nog att man själv vet vad man vill berätta när man sätter sig och skriver. Vill man visa passionen, då är det den man ska gå in med lupp på. Om man vill beskriva de olika personernas maktpositioner kan man göra detta genom en sexakt också eller gestalta en persons självbild. Om man släpper att det är just sex, penetration och stön som skall beskrivas, för det är egentligen ganska ointressant om man inte skriver ren erotik eller pornografi, så tror jag det blir lättare. Ta scenen, tanke och agerande, ett i sänder, och tänk på vad du vill förmedla med scenen. Om du är osäker på om scenen alls tillför något till historien kanske den inte ens behöver vara med. Skriv den i så fall för att ha något att referera till i ditt eget tänkande efteråt, men ha den bara som arbetsmaterial.

I Alvhildatrilogin har jag väldigt många sexscener, beskrivna på mycket olika sätt beroende på vem som berättar och vad jag som författare vill säga med scenen. Det är mycket få av dem som är erotiska (till för läsaren att bli upphetsad), det var i alla fall inte min avsikt. Jag fick kommentarer under skrivandets gång av folk, att scenerna inte var erotiska, att man inte riktigt gick igång av dem, som om det vore något negativt. Jag blev i ärlighetens namn rätt så lättad över den reaktionen. Det jag är ute efter att beskriva med mina sexscener är maktpositioner, ångest och frustration. De få sexscener som finns med i böckerna som är erotiska är mer beskrivna som i  Twilight, eftersom de är allt för privata för berättaren att gå in på i detalj. Ibland är jag rent ut sagt ute efter att få läsaren att må dåligt, känna ångesten och knuten i magen genom en sexscen. Om man förväntar sig att bli upphetsad kan jag förstå om man inte känner sig helt nöjd med en sådan sexscen, men gör det scenen dålig?

Jag tycker att vi ska bedöma sexscener som vilka andra scener som helst. Visst finns det dåliga sexscener på samma sätt som det finns dåliga dialoger, miljöbeskrivningar och gestaltningar inom i vilka scener som helst. För om scenen är dålig, är det oftast det som det hänger på.

Jag har läst sexscener där författaren ingående beskrivit vad som stoppas var och vilken hastighet som användes. Det är sådant jag kan känna blir överflödigt. Vid ett tillfälle pratade vi om en bok i cirkeln jag är med i, där översättaren lagt in allt för vulgära ord i sexscenerna, som inte stämde överens med bokens övriga språk, vilket förstörde läsningen. En riktigt bra sexscen tycker jag är en där man berättar vad som händer utan att använda sig av kroppsliga eller detaljmässiga beskrivningar, utan mer känslan i rummet och mellan karaktärerna på ett sätt som gör att man förstår exakt vad som händer.

Vad tycker du är viktigast med en sexscen?
Tycker du att sexscener måste vara erotiska?
Har du något exempel på en riktigt bra sexscen eller en dålig, och vad som gjorde den till just det?

Ämnet har även diskuterats i:
Debutantbloggen
Bokhora
Steve Almond

Bilden i rubriken är inför biopremiären av
första delen av Breaking dawn.

Posted in Uncategorized.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.