Reklammaterial

IMGP4776När jag ska på mässor eller convent med mina böcker brukar jag vilja ha med mig lite reklammaterial. Lite lockelse, förutom böckerna. Den allra första gången jag åkte på mässa var det faktiskt helt utan böcker men jag var ändå den som fyllde mitt bord allra mest. Alla andra hade sina böcker och någon liten skylt, jag hade tre e-noveller men skapade ändå intresse vid bordet. Jag gjorde allt mitt reklammaterial själv. Förutom tre skålar med godis i grönt, rött och blått framför en liten tavla med de tre framsidorna från de framtida Alvhilda-böckerna med ett litet häfte med första kapitlet som testläsning, hade jag även tre tavlor med bilden från mina e-noveller. Framför de tavlorna hade jag ett litet reklamblad med ett utdrag ur novellen, adressen där de kunde köpa den och en kort presentation av mig. Dessa fick alla besökare ta med sig.
wp-1465668690075.jpgHäftena jag har med mig är gjorda genom att jag tar ett dokument, väljer liggande och delar upp den i två kolumner. Sedan kopierar jag in första kapitlet (eller vad det nu är jag vill presentera) av boken. Sedan kommer det luriga, eftersom den ska gå att läsa som häfte. För att få det rätt brukar jag göra ett minihäfte med några sidor som jag viker på hälften och skriver siffror så att jag ser ordningen de ska komma i. Sedan får man ta ett nytt dokument som man gör samma uppdelning som den första.  Sedan utgår man från det lilla vikta häftet man numrerat och lägger varje kolumn på rätt ställe, så att texten kommer rätt i den utskrivna versionen. När du skriver ut väljer du att skriva ut dubbelsidigt och vänd längs med kortsidan.
wp-1465497768482.jpgBokmärken gör jag genom att lägga in bokens framsida tillsammans med något som hör till. Till första delen i Alvhilda har jag en dikt och till andra har jag ett kort utdrag ur boken. Från början hade jag kontaktuppgifter på baksidan men eftersom det är ganska svårt att få till rätt vid utskrift har jag bytt det till att ha en stor enfärgat eller en liten del av den blurriga bakgrunden från framsidan av boken. Jag gör allt i Photoshop och lägger sedan in så många jag får plats på ett liggande dokument i Word och skriver sedan ut. Jag vänder på dem och skriver ut den blurriga baksidan. Sedan kör jag alla i en laminatorn och klipper sedan längs med kanten. Då blir de plastiga och hållbara, en snygg lockelse på bordet.wp-1465497714071.jpg
För mig är det viktigt att hålla mig till temat av det event jag ska till. När jag var på Steampunkkonventet hade jag gjort steampunksmycken som var korsade med Alvhilda. Det var mycket IMG_20140701_185839populärt och roligt. Och inte att förglömma så hade jag tebjudning, som är klart steampunkrelaterat och något som jag själv inte kan leva utan. Det funderar jag på att göra även nästa helg, ha tebjudning med förutbestämt samtalsämne men diskussionsfrågor.  Eftersom jag är socionom och skrivpedagog är jag själv väldigt intresserad av genus, sociala orättvisor och mående vilket jag vill ska genomsyra mitt arbete inom skrivandet, både mitt eget och fokus på kurser. Därför tänker jag att en del av mina diskussionsfrågor mycket väl kan kretsa runt detta nästa helg.
Det sista men absolut inte det oviktigaste är ju så klart godis. Men det gör jag inte själv.

Året innan Alvhilda kom ut för första gången hade jag med mig små broschyrer till Bokmässan i Gfolderöteborg, där jag presenterade böckerna, mig och hade lite kontaktuppgifter. Det var en av de saker som gjorde att jag fick kontant med Idus förlag, som gav ut första upplagan av Alvhilda. Jag presenterade mig och gav dem broschyren och det skapade ett intresse som gjorde att de gärna ville se manuset. Jag använde samma princip sedan när boken var utgiven, när jag skulle göra reklam för den hos bokaffärer och liknande. För att göra en folder tar du ett rent dokument i word, väljer liggande, delar in i tre staplar och fyller varje stapel uppdelat på olika information som du vill ha. Det du vill ha som framsida ska vara stapeln längst till höger och baksida är den mittersta. Det första man ser när man öppnar den skall vara den längst till vänster. Gör en sibrytning och gör de tre staplarna som ska vara inuti. Där kan det vara kul om det är tre sammanhängande saker. Skriv sedan ut dubbelsidigt, vänd längs med kortsidan. Jag har faktiskt använt en sådan för att dela ut vid jobbmässor när jag varit arbetslös också, fast då har det varit cv och presentation av mig som person i istället.

Jag har även tryckt tröjor med böckernas framsida som jag haft på mässor och alla mina testläsare har fått presenter när de varit klara. Smycken och muggar framförallt som jag så klart gjort själv.

Hur tänker du när du gör saker som reklam för dina böcker? Hur gör du för att synas genom bruset?

Posted in eget skrivande, Pyssel, skrivtips.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.