Mensens dag idag

Ja, jag såg det lite i förbigående och jag kan förstå varför man börjar fundera över varför det ska firas, eller uppmärksammas.  Mens är ju och har alltid varit tabu, något man helst hymlar om. Man gömmer sina bindor väl i handen om man måste smita iväg till toaletten på jobbet eller i skolan. Ett tomt bindhölje anses nästan besudlat, även om den bara varit runt en ren binda. Mens pratas det om som om det vore vidrigt och konstigt även om det är något som hälften av alla människor på jorden ska ha, har eller har haft ungefär tio veckor om året eller mer.

Ja, kanske någon tycker, det har ju funkat hittills, varför ska vi börja babbla om det nu?

Därför att det är på tiden och framförallt tycker jag det är viktigt att man lyfter ordet till en diskussionsnivå för att alla kvinnor, och framförallt unga tjejer, ska förstå vad som är normalt och inte. När jag växte upp kommer jag ihåg att det var vissa tjejer som gnällde mycket mer än vi andra, när de hade mens. Vi hade ju alla mens, man hade ont i äggstockarna, det kom blod, man smusslade med bindor och tamponger, whats the big deal!

Vissa var till och med hemma.

Nu, när jag är fyrtio år, får jag lära mig något nytt om mens som jag aldrig hört talas om tidigare. Det är uppenbarligen så att även läkare har haft svårt att greppa detta, även om var tionde kvinna lider av det. Vart tionde kvinna, tänk så många det blir om man tänker hela jorden. Var tionde kvinna lider av något som heter endometrios. Endometrios innebär att blödningen sprider sig i buken och att man alltså skapar slemhinnor som bygger upp och sedan blöder i bukhålan. Det ska vara otroligt smärtsamt, vilket jag kan förstå, när jag läser om det. Tänk att vara fjortonåring och ha sådana smärtor och få veta från alla håll att det är helt normalt och bli behandlad som om man är en vekling från sina tjejkompisar. Att det dessutom är så många, utan att problemet har lyfts, är helt horribelt. Alla borde veta om detta! Alla borde ha förståelse för att menstruation faktiskt KAN vara ett sjukdomstillstånd för vissa och inte bara sopas undan.  Därför är det viktigt med kunskap och samtal för att dra fram sådant här ur vrårna.

Om menstruation inte vore tabu så skulle vi prata om det mer och då skulle jämförelser kunna göras. Oj, är det på det sättet när du har mens, det är det inte för mig. Men jag har hört att *insert name here* har något liknande och hon har faktiskt fått en operation/medicin/hjälp. Du kanske ska kolla upp det.

Endometrios borde finnas med i sexualkunskapen på skolor. Mens borde komma in i det vanliga upplysta rummet för vet ni vad? Det är precis så här tufft att ha mens, även för oss kvinnor.

Posted in Uncategorized.

4 Comments

  1. Bra skrivet. Många kvinnosymtom känns som att läkarna missat helt och hållet bla endometrios (som jag hörde talas om först för några år sedan)

  2. Helt riktigt, mens ska det inte hymlas med då hälften av alla har det och en stor del av resten kan komma att påverkas av det och också behöver veta en hel del om det. Det är otroligt så mycket mer kroppsligt det är att bli kvinna än att bli man… Mens, graviditeters vara eller inte vara, förlossning, amnings vara eller inte vara osv. Fin ny blogg. Kram

    • Ja, och jag tror att det är så pass mycket fokus på allt det kroppsliga eftersom det är ett sådant tabu med det. Det gör att flickor känner att de måste skämmas och smussla med saker som de behöver prata om.

      Tack, jag är själv nöjd med min fina blogg.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.