Jag tog ett vinnande koncept och topnotchade

Idag fyller sonen femton år.

Det är en mening jag måste stanna upp och tänka över. Om sonen är femton måste det innebära att det är minst 26 år sedan jag själv var i den åldern och det gör mig mycket äldre än vad jag känner mig.  Om jag bortser från åldersnojor är det väldigt roligt att ha en femtonårig son. Femtonåringar är väldigt självgående. Man kan ringa hem till dem och be dem börja med maten, klippa gräset, ordna med tvätten och städa. Det är lite som en robot, man måste måste helt enkelt bara programmera dem rätt. Vi har lyckats på de flesta områdena när det gäller det, han kan göra det mesta men ibland strejkar han tyvärr.

Vi började förberedelserna inför födelsedagen redan vid årsskiftet då vi började förklara för honom att han som femtonåring självklart skulle få en moppe. Det var dock viktigt att han tänkte på att mopeder är väldigt dyra och att han därför inte skulle förvänta sig något annat än en moppe i år, och typ tre år framåt. Han skulle kunna få en hjälm om två år. Därför var han mycket lättad när det inte var några moppar inslagna utan bara saker som var anpassade till hans stora spelintresse. Det var dessutom lättare att få plats med på frukostbrickan.

Eftersom jag gjort ett sådant framsteg med Yolandas härliga ultimate choclate cake på jobbet tänkte jag fortsätta den trenden. Jag bakade en botten av den och en botten av the ultumate vanilla cake. Jag gjorde det under gårdagen och la i kylen över natten. Mycket riktigt var det mycket lättare att skära ut delningen när jag gjorde så, jämfört med när jag tog den ur formen direkt. För att det inte skulle bli för mycket choklad valde jag att fylla chokladbottnen med Italian meringue buttercrame och toppade med vanilla donut glaze för att bryta av i smaken. Och så gjorde jag tvärtom på vaniljbotten och fyllde med chokladganache och toppade med choclate donut glaze.  Kan säga att jag inte tänkte fel, någonstans.

Kommentarer från gäster var att om chokladtårtan inte funnits hade vaniljtårtan ansetts som jättegod men den blev så kraftigt brädad av chokladtårtan att den bleknade totalt. Alla gav the ultimate choclate cake med vaniljkrämen fem av fem möjliga utom två som ansåg att det var en allt för negativ aspekt – man kunde inte äta så mycket som man ville utan var tvungen att sluta eftersom den var så mäktig. Vaniljtårtan kom strax efter  på en 4-4½.

Eftersom jag jobbat på att översätta recepten i fråga och att konvertera alla koppar till dl och alla pund till och gram med mera, så kan jag lägga ut det här så att ni slipper gå igenom hela den proceduren också. För det är ett rejält farthinder. Men ni får bara chokladkakan.

Ultimate choclate cake
koka 3 dl vatten, vispa ner 2 dl kakao så det inte är några klumpar. låt svalna. vispa 200g rumsvarmt smör och 4,5 dl socker i 10 minuter. tillsätt tre ägg, Blanda ihop 4,5 dl mjöl, 1 tsk bikarbonat och en tsk bakpulver och en tsk salt i en skål. Varva mjölblandningen och chokladsmeten ner i smörblandningen och vispa till fin smet. Grädda drygt 40 minuter på 175 grader. Låt stå kallt över natten innan du tar ut ur form.

Italian Meringue Buttercream
Koka 2 dl socker och ½ dl vatten på medelvärme. Medan sockerblandningen värms upp, vispa 4 äggvitor i en skål vid medelhög hastighet tills den är stel men inte torr. När socker når 115 grader, ta bort den från värmen omedelbart, häll försiktigt ner sockerlagen i äggen medan du vispar. Var försiktig, det är mycket varmt! Fortsätt att vispa din maräng tills ingen värme finns kvar i skålen. Du kan placera händerna längs sidorna av skålen för att kontrollera – det ska kännas som det är vid rumstemperatur. Nu, med mixern fortfarande igång, lägg i 225 g smör bit för bit, kör i 3 till 5 minuter; slå sedan i 1 tsk ren vanilj. Om smöret ser ut som filmjölk, fortsätt vispa tills den är slät.

Vanilla donut glaze
Värm upp 1 dl vispgrädde så det sjuder. Sikta 3 dl florsocker. Häll ner vispgrädden över florsockret och vispa till rätt konsistens. Tillsätt florsocker vid behov. Avsluta med att hälla i 1 msk vanilj.

Du kommer seriöst inte bli besviken och grädde är inget behov. Tack Yolanda för att du låter oss njuta så fantastiskt av dessa underbara smaker.

Posted in Uncategorized.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.