Ett härligt steg i skrivpedagogsriktningen

I  veckan planerade vi vårens aktiviteter på fritids. Jag har ju haft drama med lågstadiet på onsdagar och pyssel med mellanstadiet på fredagar. Det har varit jättekul så det är inget jag vill ge upp på något vis. Jag kommer fortsätta ha detta men jag la mitt stora intresse som förslag, att faktiskt få möjlighet att göra det jag brinner för; hålla skrivpedagogspass med mellanstadiet. Så nu har jag fullt upp onsdag, torsdag och fredag för jag ska ha skrivpedagogik på torsdagar. Just nu sitter jag och lägger upp min reklam för ämnet inför torsdag då jag ska inleda med lite roliga skrivpedagogslekar, prata med dem om skrivandet och hur roligt det är för att skapa det där intresset som behövs för att jag ska ha en grupp framöver.

Kollegan som jobbar på just mellanstadiets fritids sa att allt som krävs är ett lockande namn. Jag var inne lite på att ha rollen som typ Gud när man skriver med i aktivitetens namn. Man har ju  makten att skapa nya världar, personer och varelser. Man får bestämma ödet för alla och en var och man får ändra på verkligheten om man inte tycker att den funkar, i alla fall i skriftform. När det var dags gick jag runt och pratade lite med de barn som var på fritids och hade väl lite olika ingångar, några fastnade för att vi skulle ljuga och det var faktiskt det jag inledde men. Eftersom jag jobbat mycket med drama körde jag lite improvisationsövningar som jag tycker ligger nära skrivpedagogiken. Vi började med att vi skulle ställa vansinniga frågor till varandra som man skulle svara så snabbt som möjligt på, till exempel ”Varför har du en blomkruka på huvudet” ”Därför att det var fullt med grejer på fönsterbrädan så jag hade inget annat ställe att göra av den på.” Det blev många skratt, de släppta loss och fantasin körde igång rejält. Det var en mycket liten grupp på bara fem barn men jag hoppas att jag ska kunna öka på gruppen under några veckor så att vi kan köra riktigt bra övningar tillsammans. Förutom att jag tycker att det är jättekul, är det ett bra sätt att jobba upp planeringen inför mitt framtida skrivpedagogiksarbete där jag kommer hålla fast vid att blanda drama och skriva för det är väldigt bra kombination.

Inte nog med att jag ökade på med litterära saker på fritids, jag ökade även på under skoltid, så jag fick ta över bibliotekstjänsten på min avdelning. Det innebär att jag tillsammans med en person till ska gå igenom och fixa med inköp, se över biblioteket och dessutom går jag med tvåorna och lånar böcker en gång i veckan. Jag gick i tisdags eftermiddag första gången och det var jättekul. Jag hade ett fånleende hela resten av den dagen på grund av denna härliga avslutning på skoldag.

Jag har dessutom fått en fråga som fått mig att fundera ännu mer på min skrivpedagogiksplan. Jag är milt sagt pepp inför terminen som börjar och på samma gång året.

Posted in Uncategorized.

2 Comments

  1. Låter ju jätteroligt med att kunna kombinera skrivpedagogiken och drama. Så roligt att höra att du använder skrivpedagogikutbildningen på jobbet. Har inte vågat testa ett helt koncept än på skolan (är ju faktiskt mitt i utbildningen fortfarande också) men har kört några skrivövningar, fast i mitt kuratorsuppdrag ute i klasserna då. Har funkat fint hittlls.

    Förrsten, min dators virusskydd vill inte släppa in mig här, den menar på att sidan inte är säker. Vet inte om fler möts av det och väljer bort att titta in. Kanske idé att fundera på vad det beror på? Nu överskred jag varningen och blockeringen. 😉

    • Ja, det har än så länge gått så där. Det är ju lätt att barnen förväxlar det med vanligt svenskaarbete och så är det ju inte, men jag har haft en fyra-fem barn som varit med. Det har varit en bra grej att köra mer praktiskt än skriva, de fick skriva en gång och blev lite trötta och skeptiska till nästa gång. De vill helst hitta på historier så vi kör i den änden än så länge och så ska jag ta med datorer efter ett tag.

      Va trist med virusvarningen. jag har ju fått en ganska stor drös med spam på sistone så det kanske hör ihop, jag hade samma problem för ett tag sedan men det avtog. får se om det finns något jag kan göra, tack för heads upen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.