Det här med texttolkning

Sverige vann Eurovision i natt, vilket var otroligt roligt. Inte bara att vi vann, men att se en sådan genuin glädje från Måns. När han gick upp på scenen var han glädje personifierad rakt igenom. Jag blev glad av att se honom och ville bara ge honom en sådan där moderlig kram (bevis på att jag blivit gammal är jag rädd).  Självklart dröjde det inte speciellt lång stund innan diskussionen om låtens värdighet dök upp. Det är intressant att det alltid finns någon som vet bättre och som sitter på sanningen, facit, över hur det borde vara. Jag är själv en sådan ibland, som liksom tar fram mitt facit över hur det BORDE vara och talar om för de som tycker att det gick rätt till, varför det var fel. Men när man själv inte är på den sidan, när man själv är relativt neutral, då blir det hela rätt så fånigt. Jag är nämligen varken en av de som ansåg Heroes som en av de bästa låtarna genom hela skapelsen men jag tycker ändå det är en värdig vinnare och som svensk blir jag lite extra glad. Det sista jag hörde, förutom att den inte hade någon bra melodi, var att texten bara var blaha och inte betydde något. Jag började fundera över det och kunde inte låta bli att kolla på texten lite noggrannare.

Det första man måste tänka på när man tar itu med text är att man ofta inte kan läsa rent ordagrant vad som sägs. Om man gör det blir de flesta dikter och låttexter väldigt konstiga. En musiktext har många krav på sig. Den ska stämma till melodin, den ska helst rimma och det ska vara så att man kan följa med i texten. Det gör att man sällan kan skriva rakt ut, exakt, ordagrant, det man vill säga med texten. Det gör även att det finns många tolkningar av texten, beroende på var personen som läser den befinner sig. Om man då, redan från början, har bestämt sig för att låten inte betyder något, då kommer texten att vara tom. Om man är på en plats där orden letar sig in, då kan det betyda allt som själen söker.

Här är hur jag tolkar texten:

Jag har försökt, det gick åt helvete, men gjort är gjort. Nu är det bäst vi springer och tar skydd. Shit, tänk om allt hängde på mig, då är vi förlorade, beväpna er nu och för alltid i så fall. Gud sa att jag skulle torka tårarna och försöka glömma den överhängande domen och sprida budskapet om att det är vi alla är som hjältar i vår nutid men vi måste försöka komma över våra inre demoner som drar ner oss.
Vi måste se även de minsta, lyssna riktigt noga på allas behov. Även de är en del i det stora. Även den lilla betydelselösa kan bli något vackert och starkt som stretar mot himlen. Vi måste vakna och vända på världen till rätt riktning. Uppskatta det vi har istället för att försöka förändra och rasera det som redan är vackert. Gud säger sig aldrig ha lämnat vår sida och följde precis i våra spår när vi varit vilse. Och vi måste sprida orden om att det är vi som är de som kan rädda världen, som är hjältarna. Men vi är upptagna med att dansa med våra inre demoner.

Det här var en femminutersöversättning från min sida och om jag gav den ännu mer tid skulle jag kunna formulera mig ännu mer och hitta ännu fler djup. Men vad jag vill säga är att i mina ögon säger texten något viktigt och betydelsefullt som är rätt i tiden. Här är det även viktigt att lägga till att det är min tolkning och alltså inte något jag vill påstå är den absoluta sanningen som alla måste förhålla sig till.
Hur tolkar du texten?
Har du exempel på en text som du tycker är missförstådd?
Här kan du läsa texten och så klart kan du se en video med texten på youtubeklippet under.

 

Posted in Uncategorized.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.