Bra skrivverktyg

Jag har införskaffat två intressanta kortlekar som är bra att använda när man skriver. Den första jag införskaffade är en som heter ”Skriv så hjärtat blöder” som en av mina klasskompisar under skrivpedagogsutbildningen rekommenderade. Jag gillade den och tyckte den var bra och använde mig av några av övningarna under den kurs jag höll i våras. Inte långt efter snubblade jag över en likadan kortlek som heter ”Berätta för mig” som jag nog fastnade lite mer för. Jag är själv mer för att skriva fiktivt och inte alls mycket för att skriva biografiskt, vilket gör mitt tycke ganska motsägelsefullt. Det som jag tror spelar in mest i att jag föll för den biografiska kortleken är nog det att allt man skriver, vare sig det är fantasy, science fiction eller skräck, har avstamp ur författaren själv i form av minnen, känslor och upplevelser. Även om det när det är färdigskrivet inte ens påminner om det som det sprungit ur.

I kortleken ”Berätta för mig” finns det övningar som t. ex. ”Skriv och berätta om en första gången i ditt liv. Försök förmedla den där känslan av frihet och stolthet som kan infinna sig när man känner att man behärskar något nytt”
”Om du fick välja en fiktiv karaktär från böckernas eller filmernas värld, vem skulle du vilja vara?
Skriv en kort scen där du faktiskt får vara den där karaktären. Vad skulle hända då?”
”Hur såg ditt rum ut där du bodde när du var liten?
Försök beskriva både dig själv och ditt rum genom att berätta vad du gjorde där när du var liten. Börja berättelsen så här: Jag stänger dörren om mig och går in rummet.”

Alla dessa övningar utgår från en själv men de hjälper en att jobba med olika områden som är bra även inför en fiktiv historia. Första är en känsla, en annan är en dröm och den tredje är gestaltning och miljöbeskrivning.

I kortleken ”Skriv så hjärtat blöder” finns övningar som t. ex. ”Gör två numrerade listor (2x 1-6). Till den här övningen behöver du också en tärning. Den första listan ska bestå av sex stycken par (t.ex. 1. Björn och Benny, 2. Pippi och Annika, 3. Mor och son …) och den andra listan av sex möjliga konfliktområden.
Kasta tärningen två gånger, siffrorna får avgöra vad du ska skriva om. Det kan till exempel bli Pippi och Annika som grälar om Pippis bilkörning.”
”Omvandla låttexter till en berättelse.”
”En man har bestämt sig för att gå ut ensam och äta middag på en fin restaurang.
Skriv scenen utifrån att mannen är rik, självsäker och världsvan.
Skriv utifrån  att mannen är blyg och osäker men har tagit mod till sig att gå ut.
Skriv nu utifrån att mannen tror sig vara rik och världsvan, men att det inte verkar stämma överens med verkligheten.”

Författare till båda kortlekarna är Lo Söllgård, Illustratör är Lovisa Witt och de är utgivna på Lo Söllgårds förlag. På deras hemsida har du även möjlighet att beställa ”Berätta för mig” och några andra kortlekar. Tyvärr verkar ”Skriv så hjärtat blöder” vara slut på förlaget.

Posted in skrivtips.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.