”Är det därför du har så fin hy?”

För någon vecka sedan var jag på apoteket för att hitta aktivt kol. När kvinnan vid disken frågade mig vad jag skulle ha det aktiva kolet till och jag svarade att det var till att göra eget smink utbrast hon orden ”Åh, är det därför du har så fin hy?” Hennes ord tyckte jag var så komiskt att jag till och med citerade det på Facebook men det var allt för få som förstod min reaktion på uttalandet.

Saken är den att jag inte kan ha smink. Jag har inte kunnat sminka mig på drygt tio år, inte utan att lida av det i alla fall. När jag var tonåring sminkade jag mig jämt och inte lite heller. Det var otroligt roligt att trolla med eyessminkborsten, skapa mönster, göra skuggor och ändra mitt utseende eller bara attityden. Idag får glasögonbågarna vara min attityd. Jag har nämligen värdelös hy, fullständigt urkass.  Jag smörjer mig varje dag med tjocka krämer för att den ska se normal ut. Om jag är förkyld, trött, det är kallt eller varmt ute, om det är torrt eller fuktigt i luften så blir jag torr och det blir röda fläckar i hela ansiktet. När det är pollen eller annat i luften kan jag bli torr och flagig runt ögonen. Om det är cementdamm i luften sväller hela nyllet upp och ögonen går knappt att öppna. Andra sminkar sig för att se yngre ut, när jag sminkar mig drar huden runt ögonen ihop sig och skapar fåror så att jag ser äldre ut med än utan sminket. Vid min senaste fotografering var jag till Skönhetskompaniet och lät dem ge mig en riktigt fin sminkning. Hon använde det smink som är avsett för de absolut känsligaste men hon såg precis som jag, att jag blev rynkig i stort sett direkt. När jag väl sminkat mig och fotat mig  så stod jag inte längre ut utan var tvungen att kasta mig in i duschen och ta bort sminket för att slippa den irritation som det skapat i ansiktet.

Jag har gått helt ifrån att använda parfymerade produkter, bara att passera Kicks kan få min hy i ansiktet att dra ihop sig. För att ta bort sminket jag nästan aldrig använder, brukar jag gnugga ansiktet med olivolja eftersom det inte torkar ut huden utan istället gör den len, och sminket försvinner väldigt lätt. Tanken är att jag ska försöka göra smink med hjälp av aktivt kol, aloe verakräm och kokosfett eftersom jag hittills inte reagerat på något av ingredienserna. Kokosolja använder jag redan mycket, framförallt som deodorant. Jag trodde knappt på att det skulle fungera så bra när jag först fick rådet, men det räcker med lite av oljan för att jag ska slippa svettodör. Med tanke på att kokos innehåller enzymer som ”äter” bakterier och det som luktar i svetten är just bakterier är det inte så konstigt att det funkar så bra som det gör. Jag smörjer även mina torra armbågar med oljan. Just nu använder jag faktiskt Helosan i ansiktet. Det är en fet kräm som från början är gjord till kossornas juver, men när man såg hur fina pigornas händer var insåg man att det även kan vara bra till människor. De har precis bytt ut receptet eftersom den gamla Helosanen innehöll Pareben. Det nya receptet innehåller inte det och är därför säkert att använda. Något som varit till en stor hjälp med att få ordning på min hy och som kanske är en som ska ha den absolut största tacken är Minues enzyme peal som jag använder två till tre gånger i veckan. Den pealar inte bort genom skrubb utan man smörjer in sig när man duschar, låter det verka en stund och gnuggar sedan bort den tillsammans med hud som enzymerna luckrat bort. Det hjälper till att hålla styr på torra fläckar så att huden håller sig mjuk och fin.  När det blir ordentligt med utslag använder jag Protopic och ibland även starka kortison, trots att man inte får men nöden har ingen lag. Jag har även använt krämer som A-derma som Apoteket säljer. Det är en vetebaserad kräm som är väldigt skön på huden. Efter att ha blivit rekommenderad Body buttern Epoch Baobab provade jag även den ett tag. Den fungerade väldigt bra förutom att den var parfymerad vilket förstörde effekten efter någon vecka och gav mig en allergisk reaktion.

Det här med att parfymera krämer som ska hjälpa mot irritation i huden är något jag inte riktigt kan förstå eftersom det är allmänt känt att parfym är en av de stora anledningarna till allergier. Min man köpte ansiktsrengöring till dottern som börjar komma in i puberteten. Hon har samma känsliga hy som jag och han fick den absolut mildaste för känslig hy av apotekspersonalen. När han kom hem ville jag prova den först och märkte direkt att den var parfymerad. Jag fick en reaktion men som tur var slapp dottern.

Det här är anledningen till att jag tyckte att hennes kommentar var komisk. Men med tanke på hur mycket jag smörjer och fixar och donar så är det kanske inte så konstigt att min hy verkar helt exemplarisk de dagar som är bra för jag kämpar verkligen för att inte utsätta den för något skadligt. Utan smink, utan parfymer och nästan alltid utan smycken vandrar jag genom livet. Men nästa gång du ser mig, tänk dig att jag har markerade ögon med sextiotalsvingar i ögonvrån, skuggor och guld vid ögonen samt röda läppar och ring i näsan.

Eller så kan du beundra min fina hy.

Posted in personligt, tankar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.