Vem äger historien?

Nu i helgen kom jag över ett reportage om en twitterstorm mot J.K. Rowling angående homofobi.

Uppenbarligen hade fans från hbtq-forum ställt frågor angående olika karaktärers sexualitet och var inte nöjda med svaret. De ville nämligen att Sirius Black skulle varit attraherad av män eftersom det var något många av läsarna tolkat in i hans personlighet medan Rowling aldrig tänkt sig honom som gay och därav det nekande svaret.

När jag skriver så äger jag historien, jag är gud och jag kan bestämma precis vad som helst men så fort texten blivit allmän så äger läsaren historien. Om en person upplever att en karaktär jag har med har homosexuella drag och det egentligen inte påverkar historien något så tycker jag nog att personen kan få äga den tolkningen. Om jag skulle fått frågan hade jag nog svarat just så också, är karaktären gay för dig, så är det så.

Jag själv tycker det är jätteroligt när folk gör fanfics av sina favoritböcker/filmer/serier där de parar ihop personer de tycker har en sexuell spänning emellan vilket andra kanske inte alls sett. Där finns det mycket gayromance. Där är det folk som helt enkelt tagit steget och göra verklighet i sin egen tolkning av ett redan skrivet verk, utan att fråga författaren om det stämmer.

För det är ju just det, om du nu lämnar din egen tolkning och ställer frågan till författaren, då lämnar du ju över din rättighet att tolka till författarens tolkning och då måste du godta det. Man kan inte ställa en fråga och bli arg om svaret inte stämmer överens med din egen föreställning.

Vad vill jag säga med det här?

Vet du vad, det lämnar jag över till dig att analysera och tolka själv.

Posted in Uncategorized.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.