The force awakens

Bild från Disney

Nu har även jag sett den. Filmen alla talar om, i alla fall om man umgås i mina kretsar. Maken tvingade iväg mig till biografen för att överhuvudtaget kunna prata med mig.

Det här inlägget kommer att kunna innehålla spoilers för de som inte sett den, så om ni vill slippa det, sluta läs.

Jag gillade filmen, den var snyggt gjord, den var full med action och härliga kopplingar till första filmen. De tre stora var med från första filmen vilket gjorde det ännu häftigare. När jag säger att det fanns många härliga kopplingar kan jag utveckla det lite och säga att det fanns så många kopplingar att det kändes som en remake på den första filmen i vissa fall. I samtal med maken säger han, och jag tror jag håller med, att det behövdes för att få tillbaka alla fansen som liksom svajat lite efter de där tre filmerna, som många fans påstår ALDRIG HÄNDE!

Om jag sammanfattar A new hope med:

En föräldralös ung person som lever på en ökenplanet som hen helst vill bort från men hålls kvar av genom familjeband. Familjebanden dödas dock och den unga personen har möjlighet att ta sig bort. Den unga bär på kraften och är genom detta universums enda stora hopp. Genom bekantskapen av en robot som bär på hemlig information som måste till rebellerna  försvinner den unga personen ut på ett äventyr. Den stora styggingen är maskbeklädd och styrs av en annan gammal och skrynklig stark mästare som talar till styggingen från en avlägsen plats. Styggingarna har en stor planetstor farkost som kan döda planeter. Någon som den unga personen ser som en inspirationskälla och förebild vill att denna unga skall följa i hans fotspår men dör sedan framför ögonen på hen mot hens stora motståndare i kraften, vilket blir en utlösande faktor för hen i sin egen kamp med kraften. Den stora rymdfarkostbollen som dödar planeter förstörs sedan genom att små rymdskepp åker i en slags ränna på bollens yta, och skjuter på något längst in som gör en kedjereaktion som får hela stället att explodera.

Eller vänta, var det verkligen A new hope jag beskrev här eller var det the force awakens?

Med det säger jag inte att det var dåligt, för det var inte dåligt, men det var väldigt många saker som var exakt samma, nästan. Om det hade varit en sci-fi-film som inte var i Star wars-serien och den hade varit exakt så här, undrar jag hur många som hade skrikit att det var en kopia?
Som sagt, den var asbra, men det kanske beror på att jag tycker att första filmen är asbra, men även om jag tycker det så kan jag inte undgå att tänka att det är en remake av originalet – A new hope.

Kanske en spoiler; men jag kan inte låta bli att sia framtidens filmer och säga att Ray och Hårfager är kusiner för Ray träffade troligen sin far i slutet av filmen jag just såg.

Jag är inte ensam om att se likheter heller, vill jag bara säga.

Men, positiva skillnader mellan filmerna är:

Det var en kvinnlig badass till huvudroll. Hon sätter män på plats hela tiden genom sitt kunnande och överlägsenhet i det mesta, inom framförallt manliga delar.
En färgad person fick spela en av huvudrollerna och vara den dom bryter mot det onda och gå över till det goda och bli hjälte.
De hade lagt in en kvinna som befäl inom stortroopersarmén som inte har grejer som framhäver hennes kropp.
Stormtroopers ges mer personlighet genom Finn som bryter på grund av sitt samvete.
Så klart var det bättre grafik och specialeffekter även om det var väldigt bra i A new hope, med tanke på tiden då den spelades in.

Det är vad jag kommer på när jag ger det en snabb genomfunderare efter att bara ha sett filmen en gång (oftast har jag sett eller läst något mer än en gång innan jag hinner ge en ordentlig tänk) så är det något du kommer på som som var bättre i den här filmen jämfört med första, fyll i.

Posted in film, personligt.

2 Comments

  1. Jo visst är de lika. Och det är väl lite så det ska vara. Igenkänning. Trygghet. Fast ändå nytt. Jag gillade den. 🙂 (På biobesöket satt jag förresten bredvid nån snubbe som skulle förklara filmen för sin dejt hela tiden. Vadå störande!)

    • Det är anledningen till varför jag oftast drar mig från att gå på bio när det är storfilmer. jag såg första av hobbitfilmerna på bio och folk var så jobbiga i biografen att jag inte visste hur jag skulle hålla mig lugn 😀

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.