Midsommar som vi känner den

till bloggenVi firade inte så stort i år och med tanke på att det krävdes en del förberedelser, som städning, potatissalladsgörning och resning av ”partytält” blev det inget besök vid majstång heller. Det blev en lugn och avslappnad kväll med några av våra nära vänner, grillning, småsnack, efterrätt, gott att dricka och barnen spelade dataspel. Vi åt massa goda saker som hamburgare, spett av fläskkarré, entrecote, fläskytterfilé och revbensspjäll. Under tiden vi tuggade på matten diskuterades många olika ämnen. Det konstaterades att jag och min makes dubbelångare har mer lik musiksmak än vad jag och maken har. Det slogs fast att det var drygt tjugo år sedan de flesta av oss varit på en midsommarfest som spårat ur med slagsmål och fylla. I och med det konstaterades två saker, det ena var att vi var ganska lugna och städade och det andra ganska uppenbara, men inte lika positiva – vi börjar bli gamla. Alla utom makens dubbelgångare vill säga, som utsågs som ungdom vid flertalet tillfällen, inte minst av sig själv.

Maken hade bjudit i grannarna lite spontat, eftersom de är mitt i en flytt och inte planerat in något firande alls. Det var både för att de skulle slippa behöva tänka på mat, firande eller midsommar och för att hinna skåla med dem innan de försvinner ur våra liv för evigt.  De skickade en representant, en hårig sådan, som tiggde vid bordet, gosade med oss och spred hår och astma omkring sig, men de hårlösa hade tyvärr inte möjlighet att dyka upp. Den håriga representanten var gosig så det räckte. Synd att hon kommer flytta, vi kommer sakna henne. Det är inte svårt att förstå att hon höll sig till oss med tanke på allt gos hon fick och hur många läckerheter som stod på bordet.

Lagom när vi grillat klart, hade städat undan alla grillredskap, stängt av grillarna och fällt ner locken – precis efter att vi ätit vår efterrätt, druckit te och kaffe med avec, ätit glass och jordgubbar och berömt min man för ha gjort ett partytak av klass som inte bara var snyggt, det höll till och med midsommarvädret i schack- precis då kom det som hör varje riktig midsommarkväll till –  regnet.

Det var inget vanlig mesregn heller, det var ett ”Guds vrede”-regn, ett ”Vart fan ställde jag arken”-regn som höll maken sysselsatt. Pölarna hopade sig uppe i taket och hotade med att spräcka duken så han sprang och tömde. När han gått ett varv var det redan fullt i första gropen. Ljudet var så högt att Ester (grannens håriga representant) flydde in i huset. Med tanke på allergier blev hon snabbt utkastade igen, ungefär fyra gånger, innan hon flydde iväg och gömde sig bland cyklarna i friggeboden. När vi inte trodde att det kunde regna mer, ökade det i styrka så att ingen kunde höra vad den andra sa, men med tanke på att vi mest skrattade åt det fullständiga regnkaoset missade vi inget. Det var fantastiska blixtar som skapade ännu bättre stämning, hade det bara inte varit så ljust fortfarande vid tiotiden hade det varit ett ordentligt skådespel.

Det slutade som i en scen i Tillbaka till framtiden, plötsligt och fullständigt. Vår dotter och vännernas son skyndade sig ut med var sitt paraply och beundrade den fuktiga världen. Mitt i känslan av trygghet och harmoni som taget ur ett kostymdrama eller konstnärlig manga, gjorde ovädret en sista attack, och lät en kaskad av vatten falla över dem från presenningen.

Sammanfattningsvis skulle jag vilja påstå att det var en perfekt midsommar både i fråga om sällskap (även om vi saknade några som skulle kompletterat oss ännu mer), vädret (som gav regn som sig bör, men på ett samlat och artigt sätt), maten (eftersom alla fick det som de själva ville) och midsommardagen som bjuder på slöhet och allmänt slapp.

Nu är det sommar och snart har jag semester. Glad sommar på er alla.

 

Posted in Uncategorized.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.