Lucka 13 Glad Lucia

Idag firar vi skyddshelgonet Lucia. Lucia var en mycket religiös kristen kvinna som redan som barn avlade kyskhetslöfte. Hon hade dock blivit bortlovad och mannen hon skulle gifta sig med kände sig lurad och anmälde henne till romerska kejsaren eftersom han insåg att hon var kristen. Lucia själv stack ut sina ögon eftersom hon hört att det var dessa mannen sagt sig blivit förälskade i. Gud belönade dock henne med att direkt ge henne synen tillbaka. Hon blev arresterad och torterad för att sedan bli dömd till att bli glädjeflicka på en bordell. När hon skulle åka genom staden till bordellen frös vagnen fast i marken och när de skulle straffa henne med kokande olja rann denna bara av henne utan att skada och elden som tändes runt henne svedde henne inte. Hon dog inte ens av att få ett svärd genom halsen.
Under sitt liv botade hon sin döende mor och hon hjälpte fångar genom att bära ner mat till dem i de mörka gångarna. För att kunna bära mer mat till dem säger sägen att hon bar ljusen på huvudet, vilket gett upphov till det firande vi har idag.
Hon är idag skyddshelgon för de synskadade, sjuka barn och prostituerade.

Om man ser på Lucias krafter ur ett icke religiöst perspektiv skulle man kunna tro att hon vore en superhjälte. Hon var osårbar och med möjlighet att påverka vagnens rörlighet.

Finns det någon superhjälte eller hjälte ur någon bok som du ser upp till?
Varför ser du upp till just denna hjälte?
Tänk dig att du bär de krafter som din hjälte har, är du i den värld som din hjälte verkar eller att du är i din egen vardag med dessa krafter?
Vad skulle hända?
Hur skulle du använda dessa krafter?
Berätta din egen hjältehistoria.

Posted in Skrivövning.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.