Jag vandrar längs memorylane

Jag är sjuk och ligger till sängs utan att orka göra mycket. Det stör mina skrivplaner en del eftersom deadlinen närmar sig farligt snabbt. Jag har istället för att skriva, ägnat mig åt en gammal serie – Förhäxad eller Charmed som den hette på ursprungsspråket.
Jag började titta på Förhäxad för några veckor sedan, månader faktiskt om jag ska vara ärlig, och blev positivt överraskad. Det är ju en gammal nittiotalsserie med Aaron Spelling vid rodret, ni vet han som gjort så många lättsamma amerikanska ungdomsserier som Beverly Hills, Melrose place och Loveboat. Eftersom den absolut inte fått samma genomslag inom feminismen som till exempel Buffy fått, tänkte jag att det är väl det gamla vanliga könsstereotypa köret med kvinnor som har huvudrollen men som måste ha en man som hjälper dem ur de riktigt jobbiga situationerna, och där strävan efter kärleken och den rätta är den egentliga handlingen.
Döm om min förvåning när jag började titta och såg tre tjejer som var starka, löste situationer tillsammans och där männen bara var de som fanns runtomkring, aldrig några som egentligen behövde hoppa in och stötta. Jag kommer göra en ordentlig sammanfattning när jag sett färdigt första säsongen, men eftersom den är 22 avsnitt lång tar det en ganska bra stund. Men, det jag hittills kan säga är att de vänt på många klyschor genom att i stort sett aldrig låta kvinnan vara ett hjälplöst offer, genom att inte alltid låta kvinnan vara drömmaren efter kärlek utan även kan se nöjet med att ”leka” lite och genom att låta kvinnan vara en karriärist som inte låter någon manlig chef sätta sig på henne. Det finns även en del kvinnliga chefer som är stenhårda och krävande utan att för den delen behöva vara bitchiga.
Som sagt, jag återkommer när jag sett klart, jag ville bara slänga ur mig lite glädje över något som tagit mig lite med storm. (Jag har fått informationen om varför den inte är ihågkommen för eftervärlden med denna bild, men det kommer först efter två säsonger så låt om oss glädjas tills dess.)
Rubrikbild lånad från Movie trailer video
Posted in Uncategorized.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.