Framsidan till boken

Man kan köpa färdiga framsidor till sina noveller eller böcker, man kan beställa dyra designade framsidor till böcker, om man ges ut på ett stort förlag överlämnar man ofta den delen till dem och om man är sparsam och egenutgivare kanske man helt enkelt gör sina egna framsidor. Om man är flera personer som alla har olika intressen kan man hjälpa varandra.

alvhilda mitt och idusDen första framsidan till Alvhilda hade jag och min man gjort helt själva, han hade kommit med idén och jag satt och fixade med färger och design. Det var väldigt roligt. Sedan tog förlaget och ville vara delaktiga och försämrade den lite i mina ögon, men jag var allt för blyg av mig för att klaga för mycket. Samtidigt hade de fått till djupet i träden bättre än jag så det gick väl på ett ut. De gjorde framförallt namnet malvhilda framsidaer otydligt och ett sken runt om designen så att det såg mer ut som tjocka korvar istället för rötter . När Andra världar tog över bestämde vi oss för att göra om framsidan så att den inte skulle vara likadan för att inte riskera någon form av upphovsrättsintrång, även om det nu var jag själv som tagit fram ursprunget. Det finns delade meningar om den blev bättre eller inte, den lyser med sin starka färg mer nu men som min son, och vissa med honom påpekar, så känns den inte lika mystisk längre.

Jag finns inne på Kapitel 1 och där har jag hela tiden gjort egna framsidor till mina noveller. Jag sitter med foton jag själv tagit, lägger kanske till element från olika andra bilder och får fram känslan. Jag har alltid tyckt att det varit en rolig sysselsättning, eftersom jag genom min uppväxt ofta uttryckt mig i både bilder och text. Under en period ville jag bli serietecknare men i dag har jag inte tecknat på så länge att jag har tappat mycket av min kunskap. Däremot gör jag gärna bilder i Photoshop. Jag har väl sett mina egna bilder som ganska enkla men när jag väl fick mina noveller utgivna och de fick köpta framsidor kunde jag känna att det det kanske hade varit bättre med mina egna som ändå ingav mer av känslan från novellen och då är jag ändå ganska kritisk mot mitt eget skapande.

Nu har jag och Eva Holmquist pratat om att hjälpa varandra i vår novellutgivning på olika sätt. Hon hjälper mig med kunskapen i att ge ut e-noveller själv och hon har gått igenom baksidestexten till lite olika noveller. Jag har hittills hjälpt henne att göra om framsidan till en av hennes noveller. Nu ligger den uppe och hon har taggat mig i bilden som skapare.

Så nu får jag väl helt enkelt möta mina kritiska demoner och stå för det jag gjort.
Här är den.

Nu finns #skräcknovellen #peligro med nytt omslag som @theperny gjort Vad tycks?

A photo posted by Eva Holmquist (@evaholmquist) on

Hur tänker du själv med dina böckers framsida?
När du köper böcker, hur får framsidan på boken dig att lockas?
Om du ger ut böcker själv, brukar du vilja lägga över ansvaret helt eller brukar du vilja vara inblandad?

Posted in eget skrivande, Pyssel.

2 Comments

  1. Jag gillade de omslag du och maken gjorde, men jag ÄLSKAR de omslag som blev när Andra världar tog över utgivningen.
    Men det är ju jag det. 😀

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.