Färga håret med blåbär

Jag och min dotter har mycket allergier och känslig hud på olika sätt men vi gillar att uttrycka oss genom färg och form. Vi gillar nagellack och att färga håret. Eftersom hon inte får använda smink, jag undviker det också, så försöker jag vara mer tillåtande i andra områden så som naglar och hår. Jag själv älskar att färga håret, inte minst sedan mitt hår blivit mer grått än brunt. Jag har fått gå från de starkare färgerna till enklare som går ur efter några tvättar eftersom min hårbotten blev helt förstörd av de permanenta färgerna. Dottern älskar att ha lila hår och har använt det där svagare men jag känner mig orolig över vad kemikalierna ska göra med henne, så därför kunde jag inte låta bli att prova ett annat sätt att färga på.  Nämligen med blåbär, så kallat no poo.

Jag har provat no poo lite oregelbundet, inte gått helt in för det, men jag undviker schampo i så lång utsträckning som möjligt och har märkt att min hårbotten blivit mycket bättre. Min dotter har än inte provat no poo utan använder et parfymfritt milt schampo men nu fick hon prova en vikingafärgning av håret.

embla färgar håret 1

Det var egentligen ganska enkelt, man var bara tvungen att vara tålmodig,  det är inget du gör strax innan du går ut på krogen  direkt, därför passar det bra att min dotter inte får gå på krogen än på en så där sju år. Först fick jag koka blåbär med lite vatten. Det stod att man kunde ha med vinäger för att höja effekten en aning så jag tog med rödvinsvinäger. Sedan mixade jag det hela och när det svalnat masserade jag in det i håret. Efter att man gjort det ska man packa in håret så att det inte torkar och avsluta med en luva. Ju varmare desto bättre, kan man sitta i bastun är det asbra, vi har ingen och grannen hade nog blivit lite förbryllade om jag satt in dottern där i sex timmar. Det var nämligen så länge som hon behövde vara där, blåbärsfärgningen ska helst sitta i över natten. Nästa gång vill hon att vi gör det medan hon sover, även om hon ändå bara satt framför datorn i alla sex timmar som hon färgade håret.

embla färgar håret 2

från vänster till höger, ofärgat, färgat vått, färgat torrt.

Man ska inte använda schampo när man tar ut färgen, bara ljummet vatten. Det blev inget överrumplande resultat utan gav en ganska blygsam lyster i håret. Färgen kan dock djupna över några dagar, vi håller tummarna för det, även om dottern är ganska nöjd med resultatet ändå. En stor anledning till att färgen inte tog så bra kan ha att göra att hon inte brukar köra no poo annars. Även de milda schampona som hon använder innehåller kemikalier och bland annat silikon som lägger sig på stråna och motverkar färgningen.

Jag fick informationen till färgningen från sidan Morotsliv, en sida jag kommer återkomma till. Det fanns mycket bra information där.

Posted in personligt.

5 Comments

  1. Silikoner och no poo går inte ihop alls, det är det första man slutar med när man går över till no poo. Måste väl ändå finnas parfymfria schampon utan silikoner? Jag använde ju det som sistaschampo innan jag slutade helt med schampo. Fast det kanske var lite parfym i om jag tänker efter, för det doftade kokos.
    Har hon silikonrester i håret blir det nog tyvärr inte mer färg än sådär.

  2. Maria Åkerberg har inga siliconer i shampoot. Suveränt innan!
    Bara eko o dessutom svenskproducerat ??

  3. Håret SKA torka med blåbärerna i tro mig jag har experimenterat många gånger att färga håret med blåbär och bäst blev det när det hade torkat HELT det blev knallblått/ lite lila aktigt

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.