Dystopin är redan här

I dag kom resultatet. Donald Trump är president. Han höll ett tal där han pratar om hur han ska bygga upp landet i fråga om vägar och infrastruktur och det låter ju jättebra. När det gäller sådana saker kan det mycket väl hända att han gör ett bra jobb, det vet vi inte idag. Men de sakerna kommer framförallt att bara påverka USA Att han däremot är emot det frihandelsavtalet som finns mellan USA och EU samt att han sagt att han vill riva upp klimatavtalet som jobbats igenom gör att det påverkar även världen utanför USA. Handeln kommer påverka ekonomin och klimatet kommer påverka hela världen.

Hans sexism och rasism är något som kanske inte ser ut att påverka någon mer än de amerikanska invånarna men jag tror att det är så mycket större än Trump och att han är mer av ett symtom än orsak. Ingen kan egentligen vara så förvånade över hans seger. I Sverige har vi SD med både främlingsfientlig och kvinnofientlig politik där partiets toppolitiker gör sig skyldiga till rasistiska uttalanden och rena brott. De använder lögner och hot för att dra igång väljarkåren och det funkar varje gång. Vi har Brexit där Engelsmännen valde att gå ur EU för att slippa ta emot flyktingar och invandrare. Vi har muren som EU satt upp för att slippa ta emot krigsflyktingar vilket gör att barn svälter och dör vid gränsen. Klimatet i världen har blivit hårdare och då menar jag på alla håll. Jag är rädd, men inte bara för rasisterna och kvinnohatarna. Alla läger har höjt vapnen och råkar man ha fel färger, råkar man använda fel ord, råkar man ha fel religion eller religion alls, då stöter folk till direkt.

Jag känner mig rädd för sexisterna som ser på mig som längre stående än män och som någon som inte har rätt att yttra mig. Jag känner mig även osäker när det kommer till personer som i grunden har samma åsikter som jag, för råkar jag säga lite fel så hugger de efter strupen direkt. I diskussioner kan det spåra ur till rena hetskommentarer för att personen råkat köna någon de inte känner. Kanske har personen de talar om skägg och har klätt sig i kostym som diskussionsstartaren råkar säga man om och helvetet bryter lös. Det går inte att hålla sakfrågor eftersom folk letar detaljfel. Fler och fler håller sig ifrån att våga yttra sig eftersom de kanske säger fel. Jag är en av dem. Det är därför det oftast är tyst i den här bloggen trots att jag ofta har mycket att säga om både det ena och det andra, men tänk om jag råkar använda fel uttryck så att någon kallar mig för rasist, kvinnomotståndare, homofob, funkofob, manshatare, pk-fitta eller att folk skriver om otäcka saker de tänker göra med mig eller min familj.

Trump är bara en del i ett stort maskineri och hetsen som skedde under hans valkampanj där hans följare slog ner människor som var oliktänkande är ett mönster som finns överallt. På båda sidor. På alla sidor för det finns många fler än två.

Självklart skrämmer hans seger mig men jag var rädd redan innan.

Posted in Uncategorized.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.