Cup cakes vs tårta

Jag tycker det är kul att baka och göra goda kombinationer och så snygga utseenden som möjligt. På sistone har jag börjat experimentera mer med cup cakes och kommit fram till att det är många gånger bättre än tårta. Tårta är ändå bara en smakkombination och inget annat. Om någon då inte tycker om den smakkombinationen så får den stå över. När det gäller cup cakes är det däremot så att man kan göra många olika variationer så att alla kan något de tycker om. Om man dessutom, som jag, gör minicupcakes kan alla gäster hinna smaka på många fler kombinationer än bara en innan de ätit för mycket.

Jag kan tänka mig att cupcakes kan vara passande att ha vid många olika typer av bjudningar, releaser, födelsedagar, presentationer mm. Är det en bjudning av någon slag kan man slänga i de små godbitarna. Det roliga är ju att man även kan välja ett färgtema som passar festen eftersom det finns massa olika fina karamellfärger att välja bland.

I fredags firade vi maken och då gjorde jag sex olika smaker, lika många smaker som jag gjorde när jag bakade till mitt lilla kalas i vintras. Jag tänkte ge er lite kombinationsförslag som verkligen gått hem för mig.

Sedan jag hittade How to cake it på Youtube så har jag inte använt något annat recept som grund än Yolandas fantastiska choklad– och vaniljsockerkaka. Sedan tar jag miniformar. Jag brukar vara tvungen att ha lite stöd för dem annars orkar inte väggarna hålla upp och smeten väller över på kanterna, något att tänka på. Jag använder antingen silikonformar eller mazarinformar i metall som stöd. Jag brukar ha dem på 200 grader, ungefär 15 minuter i ugnen.

Jag gjorde smakvariationerna vaniljmuffins och lakritstopping, vaniljmuffin med hallon och vit chokladtopping, vanilj/kokosmuffin med kokostopping, chokladmuffin med vaniljtopping, chokladmuffin med chokladtopping och Baileystopping. Favoriterna var Baileys, Lakrits och vit choklad men de andra var absolut också supergoda.

 

Baileysfrostingen: 8,5 dl florsocker, 225 gram rumsvarmt smör 2 msk Baileys.
mixa rumsvarmt smör och Baileys tills de är helt blandat. Tillsätt florsockret. Skrapa ner från kanterna med jämna mellanrum så att allt blir helt blandat. När allt är ordentligt blandat spritsar du ut det på muffinsen.

Lakritsfrostingen: 60 g rumsvarmt smör, 5 dl florsocker, 1 msk lakritsessens (den flytande sorten) 100 g färskost, några droppar karamellfärg.
Vispa smör och florsocker fluffigt. Tillsätt lakritsessensen och fortsätt vispa. Avsluta med färskosten och fortsätt vispa tills du har en len och fin frosting. Tillsätt karamellfärgen sist och vispa tills det blivit rätt färg.

Vit choklad: 150 g vit choklad, 50 g rumsvarmt smör, 1,5 dl florsocker och 150 g färskost.
Smält den vita chokladen över vattenbad. Vispa smör och florsocker riktigt fluffigt. Tillsätt den vita chokladen och vispa samman, avsluta med att ha i färskosten och fortsätt vispa tills du har en len och fin frosting.

Posted in När jag inte skriver, personligt, planering, Pyssel, Uncategorized.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *