Nytt läsår nya utmaningar

Nu är hösten här och skolorna har satt igång över hela landet. Båda mina barn har börjat på nya skolor. Sonen har börjat på gymnasiet där han stormtrivs eftersom de flesta har samma fåniga humor som han och han får måla jättemycket. Dottern har börjat sexan i en skola från sexan till nian där ordning och reda är högsta prioritet, och reglerna är hårda. Hon stormtrivs för hon får studiero. Jag är däremot kvar på samma skola som förut men men nya arbetsuppgifter.

Jag avslutade sommaren med att läsa en underbar bok som legat i min läshög allt för länge; Maresi: Krönikor från röda klostret.
Den är välskriven, spännande och engagerande. Jag har hört mycket gott om den innan så jag är inte förvånad, men det är skönt att gå in i det nya läsåret med en fin läsupplevelse eftersom det varit trögt med just läsningen ett tag. Det var en bok jag sträckläste och som jag prioriterade före annat vilket inte har hänt på länge. Allt för ofta har läsning mest handlat om tvång, inte utifrån, utan inifrån, jag har velat bli engagerad men inte haft fokuset. Det säger inte så mycket om böckerna i sig utan mer om mitt mående och min tid skulle jag tro.

Det är kanske för att jag varit tvungen att släppa saker på grund av smärtan jag upplevt som jag kunnat fokusera på en sak. Redan i våras hade jag ont i höger käke och fick besked om att det troligen var stress. Jag har försökt ta det lugnt hela sommaren och göra käkgymnastik och det blev bättre. För någon månad sedan slog det till med en fruktansvärd smärta i vänster käke som blixtrade upp i tinningen och ner i halsen. Läkaren trodde att det kunde vara spottkörtelsinflammation men snabbsänkan var för låg för att det kunde konstateras men hon skrev ut Naproxen vilket gjorde att det mesta la sig men det gjorde fortfarande ont. Då ramlade en halv tand ut och tandläkaren konstaterade att jag hade en infektion under tanden. Operation planerades in i mitten av september.  Efter några dagar på en penicillinkur var värken borta men när jag slutade med Naproxenen slog smärtan till igen fast på andra sidan. Eftersom jag var undersökt på den sidan gick jag till läkaren igen som undersökte mig grundligt. Jag hade tagit upp Naproxenkuren igen men var tvungen att gå från jobbet vid flera tillfällen för värken fick mig att bryta ihop. Jag var åter hos tandläkaren som inte kunde se några problem med tänderna så läkaren fortsatte undersöka mig. Jag har fått konstaterat hög sänka, lågt blodvärde så jag fått börja med järntabletter och jag har fått göra en skiktröntgen över bihålorna utan resultat.  Slutsats är att jag ska fortsätta äta Naproxenet tills operationen av mina tänder och om problemet kvarstår så fortsätter utredningen då. Eftersom jag har högt blodtryck är Naproxenet inte jättebra dock.  Jag känner mig i alla fall väldigt sjuk varje morgon när jag intar min tablettfrukost. Fem tabletter, det är fasen inte att leka med!

Mina nya arbetsuppgifter är att vara biblioteksansvarig vilket innebär att jag just nu omorganiserar biblioteket. Det jag för tillfället gör är att jag packar upp böcker ur lådor, genreindelar dem och organiserar inne i biblioteket så att det blir lättare att hålla ordning och hitta böcker. Det är ett ganska avslappnat jobb där jag sitter i min egen lilla litterära bubbla och plockar med böckerna med vissa turbulenta avbrott när barnen ska låna böcker. Deras iver är positiv men den lämnar en del arbeta efter sig. Jag kommer senare att arbeta skrivpedagogiskt med mellanstadiet för att stötta upp för svensklärarna som då kan jobba i halvgrupp och jag får möjlighet att jobba med det jag är utbildad till.
I år åker jag på bokmässan i Göteborg genom jobbet. På torsdag och fredag är jag där som bibliotekarie och pedagog. På lördagen ägnar jag mig åt mitt eget författarskap då jag kommer sitta i panel och diskutera politik inom fantasy och signera böcker hos Andra världar. På bokmässans fredagskväll är det release för Grimm som jag medverkar i med en novell.

Det känns som om detta kommer kunna bli ett bra litterärt år då jag kan fördjupa mig i litteratur igen, få tid och ork att utvecklas inom mitt eget skrivande och coachande samt att jag kommer kunna komma igång med min egen firma i större utsträckning. Det kickade jag off med att hålla i läsårets första after work i vår härliga utebar där jag blandade drinkar och bjöd på barsnacks. Jag gör repris på det i kväll när några vänner kommer över och hänger.

Jag önskar alla ett nytt härligt läsår.

Rätt frisyr på rätt jobb

Tidigare när jag jobbat som fritidspedagog, eller barnskötare, eller socialsekreterare eller vad det nu kunnat vara så har färgat håret och haft ganska kort och stylat. Jag har varit tvungen att sluta sminka mig på grund av allergier vilket ni kan läsa mer om här. Det senaste är att jag varit tvungen att sluta färga håret. Det kan hända att jag provar att slinga med lite blåbär framöver, vi får se hur det går med det dock.

Eftersom jag slutat färga håret har min naturliga färg kommit fram mer och mer och den är inte riktigt lik den färg jag började gömma för några år sedan. Du var jag nämligen brunhårig med lite små inslag av grått. Nu är det ganska genomgående grått med små inslag av något som kanske kan vara brunt, eller så är det bara mörkare grått.

Istället för att fortsätta göra ungdomliga frisyrer med det gråa rufset så har jag bejakat min ålderdom och känner att det faktiskt får sätta en ny prägel på den nya arbetsuppgiften jag har framför mig. För vad säger inte Bibliotekarie mer än en grå knut i nacken? Jag vet att det är lite av en kliché men jag kan liksom inte låta bli att gå all in nu när jag faktiskt ska få kasta mig in i den litterära världen så helhjärtat. Och håret är nu så pass långt att jag kan sätta upp det i en tofs och då är nästa steg en knut. Jag har läst om sådana där hårmunkar och funderade på att ta en vända till Glitter eller något annat ställe där jag skulle kunna hitta dylika. Men innan jag gjorde det kastade jag mig in på youtube för att se om det ens skulle gå att göra något med mitt hår som precis börjat nå axlarna, en bra dag, precis efter borstning.

Då såg jag att någon visade hur jag skulle göra för att slippa gå till Glitter eller annan affär och köpa mig en dyr hårmunk. De tipsade om att man kan använda en strumpa som man klipper bort tån på och rullar ihop till en munk. Jag provade men en grå strumpa, så klart, för att kamouflera den i håret och rullade ihop. Sedan drog jag igenom håret och voilá: jag har mig en riktigt fin hårknut som vilken bibliotekarie som helst skulle bli avundsjuk på.

fish and chips eller fiskpinnar

Om jag kommer in på en restaurang som påstår sig servera fish and chips har jag fått lära mig den hårda vägen att jag är tvungen att fråga om det faktiskt är fish and chips och inte bara fiskpinnar och pommes. Men det räcker uppenbarligen inte.

När det står fish and chips på menyn här i Sverige så är det 99 av 100 gånger fiskpinnar med pommes och jag och maken har nu, efter att ha gått på niten två gånger samma sommar, bestämt oss för att helt enkelt sluta beställa det. För någon månad sedan när vi var i Stockholm så frågade jag ”Är det friterad fiskfilé eller fiskpinne?” innan vi beställde på barnens ö. Det skulle vara friterad fisk som såg ut att vara en filé enligt servitören. Vi beställde in och fick fiskpinne. I dag var vi i Nora och innan vi bestämde oss frågade jag ”Är det en fiskfilé som ni friterat?” och fick ja till svar. Men nej då, åter igen, fiskpinne.

Jag kan tycka att om man jobbar på en restaurang ska man veta vad fish and chips är, vet man inte det utan påstår att det är fish and chips men egentligen är en brödpanerad pressad fiskbit så ska man skämmas. Skriv fiskpinne inom parentes i alla fall så jag slipper lägga en massa pengar på skitmat. Jag älskar nämligen fish and chips och blir helt salig om jag hittar ett ställe som kan sin grej. The full English hade en fantastisk fish and chips men tyvärr finns dom inte kvar längre och jag har inte hittat något nytt ställe här i Örebro som kan sin sak.

Nu kanske det sitter folk där ute och inte vet vad jag pratar om eftersom de är uppvuxna med tron att det ska vara på det sättet. Därför ska jag visa skillnaden för alla som är intresserade, kockar, servitörer och privatpersoner:

Fiskpinne

Fish and chips

 

 

 

 

 

 

 

Fiskpinne: pressad fisk eller fiskfilé rullas i mjöl, rullas i ägg, rullas i ströbröd, steks eller friteras.

Fish and chips: Blanda vetemjöl, maizena och bakpulver.  Finhacka dill och blanda med öl och limesaft. Häll ölblandningen i mjölblandningen, rör om och låt svälla i tjugo minuter. Vänd fiskfiléer i smeten och fritera dem gyllenbruna i cirka 5-7 minuter.

Nej, jag är inte en snobb, jag vill bara bli serverad det jag förväntar mig utifrån det som annonseras i menyn! Kan man inte skillnaden mellan dessa två rätter bör man åka tillbaka till kockskolan och lära sig det.