Rätt frisyr på rätt jobb

Tidigare när jag jobbat som fritidspedagog, eller barnskötare, eller socialsekreterare eller vad det nu kunnat vara så har färgat håret och haft ganska kort och stylat. Jag har varit tvungen att sluta sminka mig på grund av allergier vilket ni kan läsa mer om här. Det senaste är att jag varit tvungen att sluta färga håret. Det kan hända att jag provar att slinga med lite blåbär framöver, vi får se hur det går med det dock.

Eftersom jag slutat färga håret har min naturliga färg kommit fram mer och mer och den är inte riktigt lik den färg jag började gömma för några år sedan. Du var jag nämligen brunhårig med lite små inslag av grått. Nu är det ganska genomgående grått med små inslag av något som kanske kan vara brunt, eller så är det bara mörkare grått.

Istället för att fortsätta göra ungdomliga frisyrer med det gråa rufset så har jag bejakat min ålderdom och känner att det faktiskt får sätta en ny prägel på den nya arbetsuppgiften jag har framför mig. För vad säger inte Bibliotekarie mer än en grå knut i nacken? Jag vet att det är lite av en kliché men jag kan liksom inte låta bli att gå all in nu när jag faktiskt ska få kasta mig in i den litterära världen så helhjärtat. Och håret är nu så pass långt att jag kan sätta upp det i en tofs och då är nästa steg en knut. Jag har läst om sådana där hårmunkar och funderade på att ta en vända till Glitter eller något annat ställe där jag skulle kunna hitta dylika. Men innan jag gjorde det kastade jag mig in på youtube för att se om det ens skulle gå att göra något med mitt hår som precis börjat nå axlarna, en bra dag, precis efter borstning.

Då såg jag att någon visade hur jag skulle göra för att slippa gå till Glitter eller annan affär och köpa mig en dyr hårmunk. De tipsade om att man kan använda en strumpa som man klipper bort tån på och rullar ihop till en munk. Jag provade men en grå strumpa, så klart, för att kamouflera den i håret och rullade ihop. Sedan drog jag igenom håret och voilá: jag har mig en riktigt fin hårknut som vilken bibliotekarie som helst skulle bli avundsjuk på.

fish and chips eller fiskpinnar

Om jag kommer in på en restaurang som påstår sig servera fish and chips har jag fått lära mig den hårda vägen att jag är tvungen att fråga om det faktiskt är fish and chips och inte bara fiskpinnar och pommes. Men det räcker uppenbarligen inte.

När det står fish and chips på menyn här i Sverige så är det 99 av 100 gånger fiskpinnar med pommes och jag och maken har nu, efter att ha gått på niten två gånger samma sommar, bestämt oss för att helt enkelt sluta beställa det. För någon månad sedan när vi var i Stockholm så frågade jag ”Är det friterad fiskfilé eller fiskpinne?” innan vi beställde på barnens ö. Det skulle vara friterad fisk som såg ut att vara en filé enligt servitören. Vi beställde in och fick fiskpinne. I dag var vi i Nora och innan vi bestämde oss frågade jag ”Är det en fiskfilé som ni friterat?” och fick ja till svar. Men nej då, åter igen, fiskpinne.

Jag kan tycka att om man jobbar på en restaurang ska man veta vad fish and chips är, vet man inte det utan påstår att det är fish and chips men egentligen är en brödpanerad pressad fiskbit så ska man skämmas. Skriv fiskpinne inom parentes i alla fall så jag slipper lägga en massa pengar på skitmat. Jag älskar nämligen fish and chips och blir helt salig om jag hittar ett ställe som kan sin grej. The full English hade en fantastisk fish and chips men tyvärr finns dom inte kvar längre och jag har inte hittat något nytt ställe här i Örebro som kan sin sak.

Nu kanske det sitter folk där ute och inte vet vad jag pratar om eftersom de är uppvuxna med tron att det ska vara på det sättet. Därför ska jag visa skillnaden för alla som är intresserade, kockar, servitörer och privatpersoner:

Fiskpinne

Fish and chips

 

 

 

 

 

 

 

Fiskpinne: pressad fisk eller fiskfilé rullas i mjöl, rullas i ägg, rullas i ströbröd, steks eller friteras.

Fish and chips: Blanda vetemjöl, maizena och bakpulver.  Finhacka dill och blanda med öl och limesaft. Häll ölblandningen i mjölblandningen, rör om och låt svälla i tjugo minuter. Vänd fiskfiléer i smeten och fritera dem gyllenbruna i cirka 5-7 minuter.

Nej, jag är inte en snobb, jag vill bara bli serverad det jag förväntar mig utifrån det som annonseras i menyn! Kan man inte skillnaden mellan dessa två rätter bör man åka tillbaka till kockskolan och lära sig det.

Livet och nya utmaningar 

Jag har haft många planer inför sommaren. Renovering, läsning, skriva, umgås och så ut och röra på mig så klart. Det är svårt att göra allt på en gång och jag har satsat det mesta på renoveringen eftersom det skulle ge mig ett bibliotek. Jag har därför knappt hunnit skriva något alls men mitt i allt lyckades maken ordna till ett litet läckage i ett element och hela renoveringen tvärnitade tills vi kan få hit en rörmokare. Med tanke på den lilla detaljen av semestertider kommer det inte ske någon mer renovering förrän i mitten av augusti igen.

Biblioteket skulle vara på motsatta sidan och är den del som inte påbörjas alls förrän rörmokaren varit här.

Därför har jag kastat mig in i skrivprojektet. En portal fantasy för unga. Målgruppen är helt ny för mig men än så länge känns det jättebra. Inledningen är precis avklarad och jag har just kastat in två femteklasser i ett tumlande äventyr med magi, maktkamp och oknytt.

Jag har även fixat med isbn-nummer och har planer på att kanske göra en ny form av publicering. Vi får helt enkelt se hur det utvecklas.