Vem ska jag skriva om?

Litterära konsulter har en kul juli-utmaning den här sommaren som man kan följa inne på Instagram.

Jag hade tänkt haka på direkt men känner att det är ganska svårt. Förr var det inga problem, jag slet med Alvhildatrilogin i fem år och jag kunde alltid utgå från någon av de karaktärerna i en sådan här utmaning. Idag är det inte lika lätt. Jag har lämnat Alvhilda och behöver gå vidare i mitt liv. Jag har funderat på om jag ska utgå ifrån Janis, en tuff och hård tjej  man får följa i min barnbok Drakmysteriet i Ekalmia. Kanske att jag skulle utgå ifrån Nora, en redig tjej som också har en av de större rollerna i samma bok. Men den är ju också färdig, till viss del. Jag håller på att göra den till e-bok så egentligen jobbar jag fortfarande med den, men jag är inte så inspirerad av att utgå ifrån dem. Jag funderar istället på om jag ska utgå ifrån någon av de karaktärer som finns i böckerna jag funderar på att skriva, där jag behöver jobba fram mina karaktärer. Tyvärr känner jag ju inte dem så väl att det kommer till mig naturligt. Och det kanske är just där jag faktiskt ska jobba, med att lära känna dem. Frågan är då vilken karaktär jag ska bearbeta, ska det vara Karin/Sabina ur min bok om den mobbade tjejen som dör och återkommer i sin mobbares kropp? Eller ska jag utgå ifrån min huvudkaraktär från den alternativa nutiden där genus, könsmaktsordning och sexualnorm är helt omkullkastat? Eller ska jag utgå ifrån boken som handlar om efter katastrofen där en typisk dystopi beskrivs som en utopi? Eller ska jag utgå ifrån nästa barnbok som har skräck som tema?

Vad tycker du att jag ska välja?
Gör du själv utmaningen?
Varför skriver jag inte historierna istället för att fundera över dem?
Om jag ska skriva någon av dem, vilken är du mest sugen på att läsa?

Nu är den här

Nu har de kommit hem.

A post shared by Pernilla Lindgren (@lindgren.pernilla) on

Nu har Drakmysteriet i Ekalmia dykt upp.
Releasen kommer hållas tillsammans med de femmor som varit med under skapandet av boken vid skolavslutningen, men självklart är det välkommet för andra att fira med mig genom att köpa boken här.

Det är den första boken jag gett ut i helt egen regi, självklart har jag haft korrekturläsning och genomläsning av både pedagoger och författarkollegor, men det är fortfarande utan förlag och det är lite pirrigt att vara ensam med boken.

Jag har i dagsläget bara tryckt 100 ex så det är först till kvart som gäller.

Boken är skriven med mellanstadieelever och den är tänkt för den åldern men jag tror att den kan gå hem för äldre och yngre också. Det finns vissa scener som kan vara lite läskiga för de riktigt små, kanske svåra att förstå också, men det mesta är både snällt och spännande.

Tanken är att det är första delen i serien Fantastiska klassresor, med olika undergenre till fantastiken i varje bok. Den första är fantasy. Det lutar mot att nästa kan bli skräck, men först måste jag hitta en skola som vill utsätta sig för en skräckhistoria i sina korridorer och utsätta sina elever för skrivandets hantverk. Jag har ju haft högläsning ur boken för eleverna, sammankopplat med olika skrivpedagogiska genomgångar som passat för just det kapitlet. Jag har avslutat varje högläsningsstund med diskussion utifrån genomgången kopplat till kapitlet och sedan låtit eleverna komma med förslag och åsikter. Det har varit lärorikt för både mig och eleverna.

Lincon 2018

I helgen som var provade jag något helt nytt, Lincon. Det var lite spontant eftersom jag inte alls tänkt det från början, men så fick jag frågan av Sofi Poulsen om inte jag ville dela bord med dem. Jag funderade några vändor och bestämde mig för att jag varit ute på allt för lite den senaste tiden, och tackade ja. Jag ångrade mig inte. Det har varit en fantastisk helg. Jag sålde ungefär som vanligt, mellan 5 och 7 böcker, men framförallt nätverkade jag. Jag och Sofi  känner varandra sedan tidigare och jag känner även Lisa Rodebrand, som jag delade boende med, sedan tidigare. Men även om jag stött på Ulrica Edvinsson och Jenny Töredal tidigare har vi inte riktigt pratat. Det fick vi möjlighet till den här helgen.

 

 

 

 

 

 

Lincon var fylld med fantastiska spelmänniskor, brädspel och härliga samtal. Och TE!

 

 

 

 

 

 

Jag brukar ju vara tenörden i alla sammanhang men här mötte jag verkligen min teöverman. Jag var knappt sugen på te på hela dagen när jag kom hem. Lincon har nämligen ett välfyllt tebord där man kan gå och fylla på sin mugg fritt. Varje gång man dödar en kanna, alltså gör slut på den, så får man ett temärke. Dessa ska man samla på. Jag fick tre stycken, två från den blandade kannan och en från Lapsangkannan.

Det var riktigt tråkigt när helgen var slut, men jag åkte hem efter en fantastisk middag tillsammans på lördagskvällen. Samtalen kretsade kring planerna för framtiden och det kan mycket väl hända att det dyker upp fler evenemang som jag ska på under hösten.

Nästa gång jag luftar manteln kommer bli på Swecon/Fantastika i Stockholm 15-17 juni. Hoppas vi ses då.