Black mirror

För inte så länga sedan var jag sjuk. Det var inget farligt, bara en sådan där förkylning som drar ner en i fåtöljen och inte tillåter en att göra så värst ånga knop. Då hittade jag en ny serie på Netflix som jag plöjde igenom, nöjd från början till slut – Black mirror.

När jag beskrivit serien för andra har jag använt samma ord som The New Yorker

black-mirror-2

”A television anthology series that shows the dark side of life and technology.” –IMBd
”This is NOT anti-utopian, it is an actual mirror of a utopian idea gone terribly wrong.” – Janet Taylor
”It’s a dark look at what could be, and a very deep look at the worst of human nature.” – Erin Costello
”Every episode is unique yet criticizes the same absurd society we’re living in.” – Svenvanlathem

Det är fristående avsnitt, som små noveller, som alla hanterar något socialt problem och ger samhället en känga på ett eller annat sätt. De flesta utspelar sig så pass nära vår egen tid att det inte känns orimligt. Det är inte en Star trekvärld utan det utspelar sig i allt från fem år till hundra år in i framtiden.  Ett snyggt grepp är att så fort det kommit upp i en tjugo år framåt kan man bara se elbilar som används. Ett avsnitt presenterar ytterligheten i de sociala medierna där likes blir lika med kredit. Ett porträtt av världens ytlighet. En annan tar upp problemet med att avhumanisera motståndarna för att få människor att göra obeskrivliga saker. I vissa avsnitt tar de upp frågorna om vad som händer efter döden fast på ett mer digitalt plan och vår hantering av döden, både på ett själsligt och fysiskt plan. Frågan om var gränsen går mellan människa och maskin tas upp.  Man får uppleva problemet med människor i grupp som vill dela ut straff, se andra människors lidande och skuld som nöje. Näthatets baksida, om det nu finns något annat än det. Det enkla med anonymiteten bakom våra skärmar när vi spolar ner andra människor i helvetesgapet.  Man får även möjlighet att se både det fantastiska med digitala hjälpmedel för att minnas men även baksidan med att bära med sig händelser för resten av livet.

Jag vet att det finns många där ute, både i min bekantskapskrets och utanför, som kommer avfärda serien eftersom den inte är realistisk, för att den är en science fiction och därför är allt för långt i från det liv vi lever. Jag vill inte hålla med riktigt. Den här serien är väldigt nära verkligheten på många plan och kan ge en tankeställare till de flesta där ute. Jag rekommenderar den till alla att se. Vissa avsnitt kan vara väldigt smärtsamma och otäcka, inte minst eftersom man faktiskt kan se vårt samhälle utvecklas åt det hållet, eller för att vi redan upplever vissa saker redan idag.

Alla bilder och citat i inlägget är länkade från IMDb där du även har möjlighet att se på en trailerfilm för serien.

Posted in teveserie, utlåtande.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.